Hitta Hems ordförande Linda Karlsson. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ensamkommande utan bostad – ingen vill ta ansvar: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal ensamkommande är nu utan bostad i Kumla. En del får erbjudande att flytta till asylboenden runt om i Sverige, medan andra faller mellan stolarna då ingen myndighet har ansvaret.
– Situationen är katastrofal, en del har uttryckt att de inte vill leva längre, säger Hitta hems ordförande Linda Karlsson.

Situationen är delvis komplicerad. En del av de ensamkommande unga vuxna har sökt uppehållstillstånd men ännu inte fått svar. I deras fall erbjuder migrationsverket asylboende någonstans i Sverige. Men eftersom de fortfarande går i gymnasiet och inte vill förlora sin plats vill de ogärna flytta ifrån Kumla.

Men flera av de unga vuxna har sökt uppehållstillstånd och fått avslag. För dem erbjuder inte migrationsverket boende, och inte heller kommunen. Men de är fortfarande kvar i Sverige eftersom det finns en sista chans att få stanna om de beviljas uppehållstillstånd för studier på gymnasiet, den omdiskuterade gymnasielagen.

– Kommunen har fått bidrag för att bland annat ge de ensamkommande boenden. Men nu när hyreskontraktet gick ut så säger kommunen att det inte är deras ansvar längre, jag tycker det är ett svek, säger Linda Karlsson.

''Väldigt beklagligt''

Kumla kommun säger att man försökt hitta nya bostäder till de ensamkommande, men på grund av bostadsbrist har det inte gått.

– Det är väldigt beklagligt, men det finns helt enkelt inte bostäder, säger Helena Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Esmatallha Ghorbani är en av alla ensamkommande som står utan bostad.

– Jag mår inte bra, jag är nervös för hur det ska gå med boende, säger han.

Esmatallha Ghorbani mår dåligt över sin situation. Foto: SVT

Nödlösningar

Alla ska dock ha fått tak över huvudena för de närmsta nätterna. Sova hos kompisar, vandrarhem eller i kyrkor är några av de provisoriska lösningarna.

– Just nu är det nästan bara nödlösningar. Vi ber alla som har ett rum över, eller kanske en husvagn att höra av sig till oss, säger Linda Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.