Foto: TT

Ericsson tappar i försäljning

Uppdaterad
Publicerad

Ericssons försäljning av telekomutrustning går dåligt, det konstaterar Dagens Industri. Enligt uppgifter till tidningen kan det nu bli aktuellt att stuva om i koncernledningen.

VD:n för Ericsson, Börje Ekholm,  kommer att göra sig av med Magnus Andersson som vice VD och rådgivare till koncernchefen, det uppger Dagens Industri.

Samtidigt väntar fler omstuvningar i ledningen med nya chefer. Bakgrunden är bland annat att det fortsätter att gå dåligt för företaget.

Försäljningen av telekomutrustning har försvagats under början av året och att bolaget förlorat ytterligare marknadsandelar till både Huawei och Nokia kan innebära att telekomjätten måste göra en nyemission innan krisen är över, bedömer en av tidningens källor.

Ericsson har valt att behålla en mindre del av utveckling och produktion i Kumla, ett område man måste satsa mer på enligt en anonym källa ”med stor insyn i industrin”  till tidningen:

”Ericsson måste så snabbt som möjligt avsevärt öka sina investeringar i forskning och utveckling för att ta igen förlorad mark.”

Vad är nyemission?

Nyemission är när ett aktiebolag ger ut nya aktier mot betalning.

Det gör man för att till exempel få in pengar till investeringar, utbyggnad eller för att lösa problem med företagets likviditet.

Bra börsbolag gör nyemissioner för att finansiera framtidssatsningar. Dåliga börsbolag gör nyemissioner för att ta hand om historiska felsatsningar.

Eftersom dåliga börsbolag är överrepresenterade i nyemissionssammanhang har fenomenet nyemissioner fått en dålig klang.

Alla talar i dag om ”risk” för nyemission.

Källa: Bolagsverket och Aktiespararna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.