Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Erik och Kalle får adoptera

Uppdaterad
Publicerad

Erik och Kalle Norwald är det första samkönade paret i Sverige som blivit beviljade adoption i ett annat land där de inte har rötter. Erik Norwald är uppvuxen i Kopparberg och bor i Stockholm.

Erik och Kalle har vetat länge att de vill bli föräldrar, men det har inte varit lätt att genomföra. Det har snarare verkat omöjligt, då nästan inga gaypar tidigare har fått sin ansökan om adoption utanför Sverige godkänd utan att ha kopplingar till landet i fråga. Det enda exemplet de kände till var ett par i Danmark som fått igenom en internationell adoption från Sydafrika.

Efter ett år av föräldrautbildning, utredning hos familjerätten och otaliga blanketter och intyg som skulle fyllas i och sammanställas skickade de in sin ansökan till Adoptionscentrum.

Perfekt timing

Bara två dagar senare blev paret uppringda av Adoptionscentrum.

– Precis när vi var färdiga med hela byråkratin trädde den nya lagen i Colombia i kraft, säger Erik Norwald till P4 Örebro.

De nya riktlinjerna i Colombia definierade inte längre par som kvinna och man, utan påvisade att könsidentitet inte skulle avgöra lämpligheten för att adoptera.

Fortare än väntat

I september fick de besked om att deras ansökan blivit godkänt. Istället för scenariot att de skulle få vänta i minst fyra år på en adoption från Sydafrika skulle de troligtvis bli föräldrar inom två år.

Trots att det inte går att veta till hundra procent förrän adoptionen är genomförd, har Erik och Kalle Norwald äntligen kunnat börja förbereda sig på riktigt inför att de ska bli pappor.

”Vi är så innerligt glada för detta besked och vi hoppas med det här inlägget att blivande pappor ska förstå att det inte är omöjilgt” skriver paret i en blogg på hbtqfamiljer.se.

De väntar nu på ett barnbesked och därefter en lång vistelse i Colombia innan de får komma tillbaka till Sverige som föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.