Tre döva personer har anmält komvux till DO för nekad utbildning, Theresa Sulemana är en av dem. Foto: Leonora Toplica/SVT

Ett år sedan Theresa Sulemana anmälde Komvux – nu inleder DO tillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett helt år sedan Theresa Sulemana gjorde en anmälan till DO, Diskrimineringsombudsmannen, efter att ha blivit nekad utbildning med teckenspråkstolk på Komvux i Örebro. Efter SVT:s granskning har ytterligare två personer anmält att de nekats utbildning, och nu inleder DO tillsyn i ärendet.

– Det är tråkigt att vi är flera som drabbats, men jag är glad att de inleder en tillsyn, säger Theresa Sulemana.

I början av året avslöjade SVT Örebro Komvuxs ”dövpolicy” som innebär att tolkstöd inte behöver erbjudas om antalet sökande är färre än fyra. Policyn är en tolkning av gymnasieförordningen och antogs för att kunna minska kostnaderna för teckenspråkstolk.

Men enligt Skolverket har förordningen ingen bäring på vuxenutbildningar. Ett av besluten överklagades och Skolväsendets Överklagandenämnd beslutade att kommunen skulle utreda policyn.

Tre anmälningar

Totalt nekades 11 personer utbildning på Komvux under höstterminen 2020. SVT har pratat med flera av de drabbade och två av dem har anmält avslagen till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Det finns tre olika uppgiftslämnare som sökt olika utbildningar och blivit nekade. Nu startar DO tillsyn i ärendet och vi har skickat frågor till kommunen som ska besvaras inom tre till fyra veckor, säger Laine Nõu Englesson, utredare i ärendet.

Theresa Sulemana var en av de första som gjorde en anmälan sommaren 2020.

– Det är tråkigt att det är så långa handläggningstider hos DO, men jag är blev glad när jag hörde att de skulle inleda en tillsyn av Örebro kommun, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döva nekas utbildning

Mer i ämnet