Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har ett ökat antal individer hos frivården och behöver vi se över våra arbetssätt. I klippet hör du Maria Kindahl, Arbetsförmedlingen om förändringarna. Foto: Arbetsförmedlingen

Exkriminella har fått jobb genom Krami – läggs ner trots bra resultat

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen och Kriminalvården har ett speciellt samarbete med 15 kommuner i landet för att hjälpa personer som levt i kriminalitet och missbruk att få jobb och utbildning. Nu riskerar Krami, som verksamheten heter, försvinna i sin nuvarande form.

– Krami är resurskrävande och vi behöver se över och utveckla våra arbetssätt, säger Maria Kindahl, på Arbetsförmedlingen.

På Krami-kontoren arbetar personal från kommunen, frivården och Arbetsförmedlingen under samma tak. En verksamhet som startade i Malmö på 80-talet och som Arbetsförmedlingen och Kriminalvården nyligen har gjort en översyn av.

– Vår samverkan med Kriminalvården kommer att se annorlunda ut i framtiden, säger Maria Kindahl biträdande chef verksamhetsområde arbetssökande, Arbetsförmedlingen.

I klippet berättar hon mer om beslutet att lägga ner Krami.

Privata aktörer tar över

Enligt Maria Kindahl beror förändringarna på att stödet ska vara likvärdigt oavsett var man bor. Det handlar också om att hjälpen med att söka jobb och utbildning inte längre är Arbetsförmedlingens uppgift efter de senaste årens omstrukturering. Den delen ska skötas av privata aktörer.

– Vårt uppdrag är att bedöma arbetssökandes behov av stöd och att säkerställa att man får det stödet. Medan andra aktörer står för matchande insatser och arbetslivsinriktad rehabilitering, säger Maria Kindahl.

Stark intern kritik

SVT har varit i kontakt med Kramianställda på flera orter och kritiken är stark mot de kommande förändringarna.

– Det är katastrofalt, säger Mats Einestam arbetskonsulent på Örebrokontoret.

  • För dem som är 18 år eller äldre och som vill ändra livsstil och komma bort från missbruk och kriminalitet
  • Erbjuder sociala aktiviteter
  • Förbereder deltagarna att komma ut på arbetsmarknaden och hjälper till att hitta praktik som kan utmynna i arbete
  • Även efter att deltagarna fått jobb kan både de och arbetsgivaren få fortsatt stöd från Kramis personal
  • Drivs av kommunen, Kriminalvården och Arbetsförmedlingen
  • Finns i Borlänge, Eskilstuna, Halland, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Kristianstad, Luleå, Malmö, Stockholm, Trollhättan/Vänersborg, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro.
  • I hela landet får drygt 3 av 10 deltagare jobb eller utbildning inom ett år, enligt Arbetsförmedlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer