Experten: Därför är Paludans manifestation laglig

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen har danska ”Stram Kurs”, med frontfiguren Rasmus Paludan i spetsen, fått demonstrationstillstånd i Örebro, och har bland annat planerat att bränna Koranen. Enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, är det helt inom lagens ramar.

Manifestationen leds av högerextremisten Rasmus Paludan från Danmark, som gjort sig känd för att provocera genom att bränna islams heliga skrift Koranen och visa bilder på profeten Muhammed.

Den planerade manifestationen kunde inte genomföras, då ett våldsamt upplopp utbröt på platsen, och polisen valde att upplösa den allmänna sammankomsten.

Våldsamt upplopp i Örebro

Planerar motaktioner

Lokalprofilen Khalid Mohammed, tidigare ordförande i Folkets hus och personen bakom föreningen For the people, uppmanar via sin Facebook alla som planerar en motaktion att göra det på fredligt vis – och att möta Paludan med ”så många blommor som du bara kan”.

For the people i Vivalla planerar att vara på plats och dela ut blommor och Örebro moské skriver att de uppmanar sina medlemmar att ”behärska sig och ignorera all form av provokation”.

– Jag tror det skulle vara negativt för Paludan. För han är ju ute efter att provocera, och en sådan reaktion tror jag är precis raka motsatsen till vad han eftersträvar, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet.

Över långfredagens händelser svävar nu frågan: Var går gränsen för vad man får säga och göra under en demonstration innan man passerar gränsen för hets mot folkgrupp? Hör Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap, förklara det juridiska i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet