Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera polisbilar blev uppbrända och plundrade på utrustning under upploppet i Sveaparken på långfredagen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Våldsamt upplopp inför manifestation i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Flera polisbilar sattes i brand i centrala Örebro på fredagen under upploppen inför den danska högerextremisten Rasmus Paludans manifestation i Sveaparken. Ett tiotal poliser och en privatperson har skadats. Ingen har gripits.

– Tragiskt. Otroligt tragiskt när man visar sin missaktning genom att idka våld och skadegörelse. Det är otroligt illa, säger Fredrik Becker, bitr. polisområdeschef i Örebro.

Redan innan den danske politikern anlänt uppstod våldsamheter. Manifestationen var tänkt att hållas vid 17.

Polisen sköt ett varningsskott på platsen och fattade beslut om att upplösa den allmänna sammankomsten. Detta på grund av säkerhetsläget kring händelserna. Tegelpannor kastades mot polisen och raketer avfyrades.

Vid 20.30-tiden uppgav polisen att läget vid parken var lugnare.

Flera polisbilar blev uppbrända och plundrade på utrustning under upploppet i Sveaparken på fredagen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Privatperson fick sten i huvudet

Flera polisbilar brann under kvällen, minst tre stycken. Åtminstone en polisbuss blev kapad av maskerade män. Tio till tolv poliser har skadats – en av dem har fått en sten i huvudet. Enligt polisen så ska det röra sig om lindriga skador.

Även en privatperson ska ha träffats av en sten i huvudet.

Ingen har ännu gripits, enligt polischefen Fredrik Becker. Han säger sig inte kunna kommentera polisens agerande under upploppen, utan hänvisar till kommenderingsledningen. SVT Nyheter har sökt kommenderingsledaren.

– Inte än så länge. Vi avser att jobba vidare med det här, vi har filmmaterial som ska gås igenom, säger han.

Enligt honom har uppemot fyra polisfordon satts i brand.

– Jag är otroligt berörd av det här.

SVT: Vad säger dina kollegor?

– De upplever nog samma frustration som mig. Man är där för att genomföra ett arbete som är grundlagsskyddat, och man möts av det här.

Stökigt vid tidigare manifestation

Rasmus Paludan leder det danska partiet Stram kurs. Han har gjort sig känd för att provocera genom att bränna koranen och visa bilder på profeten Muhammed. Under fredagseftermiddagen meddelade polisen att man ändrat plats för partiets manifestationen, som nu hålls i centrala Örebro.

Flera manifestationer var planerade i Sverige under veckan. En av dem hölls i Stockholm under fredagen – där det också blev stökigt efter att en koran bränts.

Partiet skulle även ha hållit en manifestation i Linköping på skärtorsdagen, men den blev inte av. I stället utbröt ett våldsamt upplopp och tre poliser fick föras till sjukhus. Även i Norrköping blev det oroligt trots att ingen manifestation hölls, då polisen drog tillbaka tillståndet.

– Självklart har vi en dialog med andra regioner om tidigare erfarenheter. Vår målsättning är att det ska kunna genomföras på ett säkert sätt, med tanke på att det är en grundlagsskyddad rättighet att manifestera sina åsikter, sa Christina Hallin, presskommunikatör vid polisen i region Bergslagen, tidigare under dagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett antal personer kapade en polisbuss under upploppen i Örebro. Flera av polisens fordon sattes i brand under torsdagskvällen. Foto: SVT

Det här är Stram kurs

Stram kurs är ett danskt högerextremt parti som leds av Rasmus Paludan. Paludan företrädde partiet i det senaste danska valet, där partiet fick 1,8 procent av rösterna vilket inte räckte för någon plats i Folketinget. 

Rasmus Paludan ska ställa upp i riksdagsvalet 2022, enligt honom själv. 

Stram kurs bildades 2017 och enligt stiftelsen Expo går partiet budskap ut på att skylla i stort sett alla samhällsproblem på islam och muslimer.

Enligt Expo försöker Paludan nu att bedriva samma typ av verksamhet som man tidigare har gjort i Danmark och provocera genom att till exempel bränna koraner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.