Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Olivercrona, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken på USÖ tar en dag i taget och hoppas att de inte kommer att bli ett krisläge. Foto: Julia Olsson/SVT, Fredrik Sandberg/TT

Extrem belastning på barnkliniken

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det högt tryck på USÖ på grund av RS-virus. Småbarnsföräldrar uppmanas nu att söka vård på vårdcentraler om det inte är akut för att inte belasta barnavdelningen ytterligare.

RS-virus är en typ av luftvägsinfektion som oftast sprids under vinterhalvåret och drabbar barn under två års ålder hårdast.

I år kom smittan tidigare än väntat och den drabbar även fler barn är tidigare år.

Tung belastning

Nu är barnkliniken tungt belastad med barn som har blivit smittade där flera behövs läggas in på grund av dålig syressättning till exempel.

– Just nu är det hanterbart, men det är extremt belastat och vi tar det en dag i taget, säger Anna Olivecrona, överläkare och verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken vid USÖ.

Uppmanar föräldrar

Anna Olivecrona, uppmanar nu föräldrar om att söka vård hos vårdcentralerna om det inte är akut, på grund av den höga belastningen på barnkliniken.

– Så att vi sparar barnakuten för de barn som behöver akutvård.

I klippet: Anna Olivecrona ger råd om vad du ska tänka på som förälder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer