Fyra böter för nedskräpning skrevs ut årets första fem månader i polisregion Bergslagen. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Få bötfällda för nedskräpning

Publicerad

Under årets fem första månader utfärdades endast fyra skräpböter i polisregion Bergslagen, där Örebro län ingår. Organisationen Håll Sverige Rent vill att lagen ska ändras och omfatta även mindre skräp som fimpar och tuggummi.

Det är sju år sedan i dag som skräpboten infördes. I samband med det har organisationen Håll Sverige Rent tagit fram statistik från polisen över hur många skräpböter som utfärdats den senaste tiden. I region Bergslagen, där Örebro län ingår, skrevs fyra stycken böter ut under årets fem första månader.

–  Skräpboten är viktig för att visa att vi lever i ett samhälle där ingen ska skräpa ner. Det är alltid förbjudet att skräpa ned. Det är hög tid att lagen ändras, så att den omfattar även småskräp som fimpar och tuggummin, och att den tillämpas mer, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Antalet utskrivna böter motsvarande period för Bergslagen har varken ökat eller minskat nämnvärt de två senaste åren. I hela landet skrev det ut 44 böter under årets första fem månader 2018, vilket är en ökning med tio stycken jämfört med samma period i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.