Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Sara Bergsten, civilutredare vid polisregion i Bergslagen, om svårigheterna med att utreda fall med kränkande fotografering. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Få döms för kränkande fotografering

Uppdaterad
Publicerad

Över 4 000 anmälningar om kränkande fotografering har gjorts i Sverige sedan lagen trädde i kraft 2013. Men fallen går ytterst sällan vidare till domstol. Bara cirka 8 procent av anmälningarna har lett till att en misstänkt ställs inför rätta eller får ett strafföreläggande, det visar SVT Nyheter Örebros sammanställning.

– Saker kan absolut göras bättre, säger Sara Bergsten, civilutredare på polisen i Bergslagen.

Lagen om kränkande fotografering gör det olagligt att fotografera eller filma någon utan tillåtelse och i hemlighet i vissa privata utrymmen, som exempelvis toaletter eller omklädningsrum.

Men fram till 2020 hade endast åtta domar meddelats i Örebro tingsrätt som rör det här brottet. Enligt civilutredaren Sara Bergsten finns det svårigheter med att utreda kränkande fotografering.

Hör Sara Bergsten berätta om polisens svårigheter med att utreda kränkande fotografering i klippet ovan.

Olaga integritetsintrång

För några år sedan kom även lagen om olaga integritetsintrång. Den gjorde det bland annat olagligt att sprida sexuella bilder på nätet mot någons vilja, så kallad hämndporr.

Syftet var bland annat att kriminalisera spridning av bilder som tagits med den drabbades tillåtelse, exempelvis inom ramen för en relation. 

Men SVT Nyheter Örebros sammanställning visar även att endast cirka 2 procent av de anmälningarna resulterat i avgjorda mål i domstol eller strafföreläggande fram till förra året, alltså ännu färre än kränkande fotografering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nakenbilder på nätet

Mer i ämnet