Hans Pont är chef vid gränspolisen i region Bergslagen. Foto: SVT/Montage

Få efterlysta hittas – polisen skyller på resursbrist

Uppdaterad
Publicerad

Resursbrist gör att få av de över 12.000 personerna som är efterlysta hittas. Samtidigt är det upp till gränspolisen i region Bergslagen att hitta mer än var tionde eftersökt person.
– Vi gör det vi kan men vi har inte resurser att leta efter någon, säger chefen Hans Pont.

Den misstänkte 39-årige terroristen Rakhmat Akilov var, när han utförde attacken i Stockholm, efterlyst av polis. Han hade ansökt om uppehållstillstånd i Sverige men fått avslag. Men han är bara en av många. Totalt är över 12.500 personer efterlysta och söks nu av polis.

Men resursbrist gör att många är kvar i landet trots att Migrationsverket beslutat att de ska avvisas.

– Det är mycket tidskrävande arbete och vi har inte resurser att leta efter någon, säger Hans Pont som är chef vid gränspolisen i region Bergslagen.

Var tionde söks av polis i Bergslagen

Gränspolisen i region Bergslagen har fått mer än var tionde ärende – 1 547 personer eftersöks just nu. Begränsade resurser gör att få av de efterlysta personerna hittas.

– De flesta hittar vi i samband med andra polisiära insatser. Vi har inte resurser att vara ute och leta, säger Hans Pont.

I samband med att Migrationsverket lämnar över ett ärende till gränspolisen följer även den senast kända adressen med. Men i många av fallen finns personerna inte längre kvar där.

– Vi gör det vi kan. Om personen inte är på adressen så gör vi en efterlysning och då kan vi stöta på personer i samband med trafikkontroller eller så, säger Hans Pont.

Fler kan utgöra säkerhetshot

Säkerhetspolisen hade information om Rakhmat Akilov innan han blev efterlyst. Men det var inget som lämnades vidare till gränspolisen. Anledningen till detta är att Säpo inte kan sprida vidare information som de inte lyckats belägga.

Samtidigt finns det ingen information om hur många andra av de efterlysta personerna som förekommer hos Säpo och kan utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet