Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Få fall av människohandel hamnar i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Bara en av 68 anmälningar om människohandel med barn har lett till åtal och fällande dom. Det visar en genomlysning som gjorts av forskare vid Örebro Universitet på uppdrag av länsstyrelsen i Stockholm. Erfarenhet och specialisering är enligt utredaren grunden till att få fler fall till domstol.

I juli 2016 dömdes en man och en kvinna till fängelsestraff av Örebro Tingsrätt efter att ha dömts för människohandel. Paret lurade en 16-årig flicka från Rumänien till Sverige med löfte om att hon skulle få ett städjobb – istället tvingades flickan till prostitution.

Fallet är unikt eftersom det är det enda av 68 granskade polisanmälningar som faktiskt både lett till åtal och en fällande dom.

Krävs specialkompetens

Varför så få fall går vidare till åtal har Märta Johansson, docent i Rättsvetenskap vid Örebro Universitet, granskat.

– Det man kan se är att det krävs specialkompetens för att arbeta med ärenden av den här typen, konstaterar hon. Både när det gäller människohandel och barnärenden är erfarenhet en viktig del.

Specialisering, resurser och erfarenhet är de tre faktorer som Märta Johansson återvänder till i sin rapport.

– Det märks framförallt i de fall där man vidtagit få utredningsåtgärder, säger hon.

Bästa förutsättningarna

Av 68 granskade fall är det bara ett som lett till åtal och fällande dom, fallet med den 16-åriga rumänska flickan.

– Där var förutsättningarna de allra bästa, förklarar Märta Johansson. Förundersökningen leddes av den mest erfarna åklagaren i såna här fall, ansvarig polis hade lång erfarenhet av människohandel och dessutom hade man stöd från Region Väst i spaningen. Dessutom fick flickan en trygg placering och hjälp att återvända till sitt hemland.

Men fler råkar förmodligen illa ut än de fall som anmäls till polisen.

– När det gäller människohandel vet vi att mörkertalet är stort, avslutar Märta Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.