Polisen har de senaste fyra åren utrett 20 misstänkta skjutningar i Örebro län. Endast tre av utredningarna har lämnats vidare till åklagare. Foto: SVT

Få skjutningar klaras upp – polischef vill se anonyma vittnen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har de senaste fyra åren utrett 20 misstänkta skjutningar i Örebro län. Endast tre av utredningarna har lämnats vidare till åklagare och flera misstänkta gärningsmän är på fri fot.

– Det är svårutredda brott. Framförallt när det är skjutningar i gängmiljöer, säger Jonas Rydén som är chef på polisens avdelning för grova brott.

En 31-årig man utsattes för ett mordförsök i stadsdelen Markbacken i januari 2016. Mannen blev svårt skadad efter att han blev skjuten med flera skott, bland annat i huvudet.

Trots att polisen har en tydlig bild av vilka som har begått brottet var det aldrig någon som dömdes.

– Jag kan bara konstatera att vi jobbar med att hitta bevis och det krävs mycket för att kunna åtala en person, säger Jonas Rydén.

Fallet är uppklarat

Tre personer anhölls misstänkta för inblandning i mordförsöket. Bland annat en 15-årig pojke. Men bevisningen räckte inte för att kunna åtala honom. Trots det anser polisen att fallet är uppklarat.

– Polisiärt uppklarat kan vi säga att det är, men i bevishänseende räckte det inte för att plocka upp det till domstol.

Mordförsöket i Markbacken hade kopplingar till en gängkonflikt som pågick i Örebro för några år sedan. Enligt polisen är gängrelaterade brott svår utredda då sällan varken vittnen eller brottsoffer vill prata med polisen.

– Har man inte ens med sig en målsägande som ställer upp och samarbetar då är det svårt att utreda.

Få fall klaras ut

Under åren 2014-2017 har polisen utrett 20 misstänkta skjutningar i Örebro. Enligt uppgift från polisen var det bara tre fall som lämnades vidare till åklagare.

Ser du det här som ett misslyckande för polisen?

– Jag kan bara konstatera att det är ett problem och att krävs mycket innan man kan åtala någon.

Vill se anonyma vittnen

För att kunna lösa flera av skjutningarna vill Jonas Rydén att anonyma vittnen ska få användas.

– Diskussionen pågår ju nu och det är något som vi naturligtvis välkomnar. Bland kriminella är det väldigt få som samarbetar med polisen och har vi inga andra vittnesmål är det svårt att nå hela vägen fram, säger han.

Få skjutningar klaras upp

2014: Polisen utredde fyra misstänkta skjutningar. En utredning lämnades vidare till åklagare.

2015: Sju misstänkta skjutningar skedde i länet. En utredning lämnades till åklagare.

2016: Polisen utredde tre skjutningar och ingen lämnades vidare till åklagare.

2017: Sex misstänkta skjutningar varav en utredning lämnades till åklagare.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.