Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lantbrukaren Sara Staffare tycker att hennes jobb är otroligt givande. Foto: Sofi Röjlar

Lantbrukaren Sara: ”Förlegade stereotyper gör att unga inte vill jobba med det här”

Uppdaterad
Publicerad
Det behövs fler lantbrukare i Sverige. Men förutom att det är svårt att komma in i branschen så är det också svårt att få människor att vilja jobba inom lantbruket.

– Vi har inte en vikariepool som vi kan ringa, utan det är jätteviktigt att vi håller oss friska, berättar lantbrukaren Sara Staffare.

Kompetensförsörjningen inom lantbruket behöver förbättras inte bara i länet utan hela landet. I alla fall om man ska klara av målet att öka Sveriges livsmedelsproduktion.

Stereotyper

I Örebro län är medelåldern 60 år inom lantbruket. Därför behövs det många nya lantbrukare som kan säkra livsmedelsproduktionen även i framtiden – dock är det få som söker sig till denna näring.

– Förlegade stereotyper gör att unga inte vill jobba med det här. Jag tror vi måste ändra bilden av bönder, det är inte bara någon som går i varselkläder och gillar att köra traktor. Jag tycker att det är jättekul att hänga på Stureplan, men samtidigt är jag bonde, säger Sara Staffare.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer