Visa alla (3)
Visa alla (3)

Facebookhot mot Grillska gymnasiet i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Grillska gymnasiet i Örebro håller i dag stängt efter att skolan fått motta ett anonymt hot via Facebook.

– Jag kan bekräfta att vi har inkommit ett hot via Facebook, säger Kristoffer Carlring som är rektor på skolan till SVT Nyheter Örebro.

Var hotet rikttat mot någon på skolan?

– Nej, det är ett generellt hot mot skolan och inte mot någon specifik elev eller lärare, säger han.

Polisen har rekomenderat skolan att hålla öppet och bedömer hotet som ringa.

– Mot bakgrund av det som hände i Trollhättan i går, så har vi valt att hålla stängt så här dagen före höstlovet, säger Kristoffer Carlring.

Enligt SVT Nyheter Örebros reporter Andreas Ericson som är på skolan är det just nu lugnt på platsen.

– Alldeles nyss kom det fram en person som arbetar i ett av grannhusen och undrade vad som hände, han hade inte fått någon information alls om vad som hänt, säger Andreas Ericson.

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot. Hotet har enligt polisen inkommit anonymt.

– Allt man skriver på nätet lämnar spår så vi ska nu i efterhand starta en utredning för att se vem som har skrivit vad, säger Mats Nylén, Kommunikationschef i region Bergslagen.

Grillska gymnasiet i Örebro har omkring 300 elever.

Klockan 10.09 får polisen in ett larm om att en knivbeväpnad person tagit sig in på skolan. Efter 5-6 minuter är polisen på plats, och patrullen attackeras direkt av mannen. Polisen avlossar två skott, varav ett träffar angriparen.

Utanför entrén ligger en skadad person, och en liten bit därifrån, innanför entrén, ligger en man som redan avlidit av sina skador. Längre in i skolan påträffar polisen sedan två skadade personer, varav en är den pojke som senare avlider på sjukhus.

21-åringen tycks ha letat igenom skolan systematiskt. Han knackade på olika klassrumsdörrar, och de elever som öppnade attackerades.

En hel del elever befann sig i entrédelen när gärningsmannen kom till skolan, men flydde in i klassrummen.

Dagen innan hade ett hot uttalats mot en annan skola i Trollhättan, Stavreskolan, som talade om att skolan skulle vara ”försiktiga i dag”.

Källa: Polisens presstalesman i västra Götaland, Thomas Fuxborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer