Facket stämmer Örebro universitet i AD

Uppdaterad
Publicerad

”Omfattande misskötsamhet” säger Örebro universitet om en professor som sades upp från sin tjänst tidigare i år. ”Uppsägningen saknar grund” menar fackförbundet som lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD).

Fackförbundet Saco-s har nu lämnat in en ansökan om stämning mot Örebro universiet. Ärendet gäller uppsägningen av en professor på Örebro Universitet som enligt fackförbundet ska ogiltigförklarars. Dessutom vill Saco-s att den uppsagda professorn ska få skadestånd.

Stämningen har föregåtts av en tvisteförhandling mellan facket och Örebro universitet där parterna inte kunnat enas.

Saknar grund

Enligt universitetsledningen sades den anställde upp i juni i år eftersom hon har ”en omfattande misskötsamhet och skapar en ohållbar arbetsmiljö för chefer och kollegor”. Kvinnan ska också ha uttalat sådant som kan uppfattas som hot mot andra.

Men fackförbundet menar att de omständigheter som universitetet åberopat saknar grund för uppsägning.

Anmälde kollega

Professorn kontaktade sin chef under 2017 för att berätta att hon utsatts för sexuella trakasserier av en manlig kollega. En internutredning ska dock ha kommit fram till att det inte gick att bevisa att mannen utsatt kvinnan för de trakasserier som hon upplevt.

Enligt universitetet har denna händelse inte något med uppsägningen att göra. Det hela handlar istället om händelser som ska ha utspelat sig innen tidpunkten då professorn uppgav att hon blivit sexuellt trakasserad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.