Förlorade i Arbetsdomstolen – nu kommer ny stämning mot Örebro universitet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått rätt i Arbetsdomstolen mot Örebro Universitet (ORU) går en professor nu vidare och stämmer sin arbetsgivare igen. Denna gång för diskriminering.

Den 31 oktober ogiltigförklarade Arbetsdomstolen uppsägningen av professorn i juni i år. Anledningen till uppsägningen var enligt universitetsledningen att kvinnan skulle ha gjort sig skyldig till ”en omfattande misskötsamhet och skapar en ohållbar arbetsmiljö för chefer och kollegor”.

Något som Arbetsdomstolen alltså ogillade och förpliktade dessutom staten att betala skadestånd på 75 000 kronor till kvinnan.

Anmälde sexuella trakasserier

I en ny stämningsansökan som nu lämnats in till Arbetsdomstolen stämmer nu kvinnans fackförening, Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF), universitetet på 175 000 kronor för diskriminering.

Bakgrunden är att kvinnan innan uppsägningen anmält till sin chef att hon utsatts för sexuella trakasserier av en kollega. En utredning som gjordes kom fram till att kvinnans kollega gjort vissa uttalanden som både han och universitetet fann ”olämpliga” men några åtgärder bedömdes inte vara nödvändiga.

Vill ha ersättning för repressalier

SULF menar dock att utredningen brustit på flera punkter och vill att Arbetsdomstolen ska ta upp ärendet.

Dessutom begär man ersättning för repressalier som facket menar att kvinnan utsattes för i och med att hon anmält de sexuella trakasserierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.