Britt-Marie Balaj är ordförande för fackförbundet Kommunal i Örebro. Foto: SVT/arkiv

Facket: ”Vi vet att folk mår dåligt där ute”

Uppdaterad
Publicerad

Knappt en månad in på det nya året och bara två veckor efter omorganisationen berättar personal i hemvården om en kaotisk arbetssituation.

– Bara en vecka efter den nya omorganisationen började telefonen ringa hos oss, säger Britt-Marie Balaj, ordförande i Kommunal.

En anledning till att arbetsmiljön inom hemvården försämrats drastiskt bara senaste dagarna tror Britt-Marie Balaj, ordförande för Kommunal i Örebro, beror på hemvårdens nya omorganisation som sattes i bruk den 16 januari i år.

– Efter bara en vecka började telefonerna ringa hos oss. Vi har redan haft samtal med förvaltningschefen om brister som funnits från starten 16 januari. Det handlar bland annat om dåliga planeringar – inga restider eller raster fanns inplanerade i scheman.

Enligt Britt-Marie har 11 av 14 områden inom Örebro kommuns hemvård hört av sig genom medlemmar och skyddsombud berättat om den katastrofala arbetsmiljön.

Anmälan finns på Arbetsmiljöverkets bord

Enligt henne är en anmälan till Arbetsmiljöverket inlämnad och ett beslut väntas den 15 februari.

– Vi vet att folk mår dåligt där ute. Vi har lämnat in en 66a-anmälan för längesen som ligger hos Arbetsmiljöverket, säger Britt-Marie Balaj.

Missnöjet hos brukare allvarligt

I sina samtal med förvaltningschefen för vård och omsorg har Kommunal främst tagit upp tre punkter. Det gäller avsaknad av vikarier och att ordinarie personal jobbar för mycket, katastrofal schemaplanering och även missnöjda brukare.

– Vi bekymrar oss egentligen inte för brukarna, vi stöttar ju våra medlemmar, men det har nått oss att brukarna ställer många frågor om omorganisationen som de inte fått någon information om samt att de uttrycker sitt missnöje. Det bidrar till dålig arbetsmiljö för personalen, säger Britt-Marie Balaj.

Britt-Marie Balaj har även förmedlat till förvaltningen för vård- och omsorg att det saknas rutiner för vem man som anställd inom hemvården ska prata med när planeringen inte fungerar.

SVT Nyheter Örebro har sökt förvaltningschef- och områdeschef vid vård- och omsorgsförvaltningen i Örebro kommun.

Se hela inslaget här på SVTPLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.