Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Familjekompisarna lär av varandra

Uppdaterad
Publicerad

En av familjerna har bott i Sverige i drygt tre år, den andra i hela livet. Under middagar byter de erfarenheter, tar del av varandras kultur och umgås som vänner. De är familjekompisar.

I en lägenhet i Fellingsbro bor Mohammad och Freshta med barnen Enham, Ilham och Ayisa. Det var drygt tre år sedan de kom till Sverige från Afghanistan, med smärtsamma erfarenheter och minnen i bagaget.

Lär känna varandras kulturer

En söndag i februari ska de få besök av sin kompisfamilj. Det är den tredje träffen sedan de matchades ihop på studieförbundet Bildas familjekompis-träff i Örebro. Förra gången åt de tacos hemma hos familjen Gellinder i Örebro.

– Vi ville möta en familj från ett annat land, umgås, lära känna varandra och varandras kulturer, säger David, som fått mantu, en populär maträtt från Afhganistan, på tallriken.

När våren kommer hoppas David att familjerna kan göra andra aktiviteter tillsammans, något gemensamt som alla tycker om. Barnen är i ungefär samma ålder och de hittar varandra snabbt över tv-spel, ritblock och lek.

– Vi har spelat playstation, lekt och gjort massor av andra saker, säger Enham.

– Det är roligt att träffa en ny familj, fyller hans bror Ilham i.

Båda likheter och olikheter

Familjen i Fellingsbro hoppas få stanna i Sverige.

– Jag är jätteglad att jag träffade den här svenska familjen, det är en jättebra familj. Jag hoppas få stanna i Sverige och träffa dem mer, säger mamma Freshta.

David berättar att det finns olikheter, men också en del likheter mellan familjerna. Båda föräldrarparen är småbarnsföräldrar, och kämpar med och gläds åt samma saker, säger han.

– Samtidigt har vi det väldigt bra som bor i Sverige och inte har behövt fly från ett annat land, man blir tacksam över hur bra vi har det, och det ger perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.