Familjen Hoelstad i Christchurch berättar hur kyrkor öppnat upp och välkomnar muslimer som uppmanas att inte gå till moskéer. Foto: Privat

Familjen Hoelstad på Nya Zeeland: ”Människor öppnar sina hjärtan och visar medkänsla”

Publicerad

Familjen Hoelstad från Nora har tillbringat de senaste tio vinterhalvåren på Nya Zeeland och är väl bekanta med terrordrabbade Christchurch.
– Flera kyrkor här har öppnat upp och välkomnar muslimer som blivit avrådda från att gå till sin moské, säger Ola Hoelstad.

Ola, hans hustru Ingrid och deras två barn har sedan tio år tillbaka rest Nya Zeeland runt vintertid med sitt rullande kafé. Sommartid driver de sedan några år tillbaka kaféverksamheten på Alntorps ö i Nora, och har bra koll på Christchurch.

– Jordbävningen i Christchurch 2011 jämnade hela innerstaden med marken och sedan dess har återuppbyggnaden av staden pågått. Man har kämpat hårt för att få tillbaka en känsla för stan, och så händer det här. Det har skapat en otrolig upprördhet, säger Ola Hoelstad.

Följer alla nyhetssändningar

För någon vecka sedan var familjen på Sydön, där Christchurch är den största staden, och just nu befinner de sig hos goda vänner i huvudstaden Wellington, där de följer nyhetssändningarna på plats.

– Kyrkan som våra vänner tillhör har öppnat upp för alla, precis som många andra kyrkor, och välkomnar alla muslimer. Eftersom de blivit avrådda från att gå till sin moské så är man tydlig med att kyrkan är en plats för tillbedjan även för dem, säger Ola Hoelstad.

Alla är berörda på något sätt

Människor har tagit väldigt illa vid sig, konstaterar han.

– Det är som efter terrorattacken i Stockholm. Väldigt många känner någon som på något sätt är berörd.

Familjen har många gånger fått ta del av den nyazeeländska generositeten, och har nu sett otaliga exempel på den stora medkänslan bland befolkningen – inte minst i sociala medier.

Många vill stötta

– Många lägger ut att de vill stötta muslimer som känner sig rädda, alltifrån att följa dem till bussen eller hjälpa till på andra sätt.

Innan de återvänder till Sverige i maj ska de nu sakta ta sig uppför västkusten på Nordön, och besöka många vänner och bekanta längs vägen. Möten som nu kommer att präglas av terrorattacken.

– Det här kommer att ligga som en stor bromskloss över hela landet, under väldigt lång tid framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet