Fanny Runheim finns med i landslaget till Finnkampen. Foto: Monika Bruhn / SVT

SM-guldmedaljören: ”Jag vill bli bäst i världen”

Publicerad

Redan som liten började Fanny Runheim, SM-guldmedaljören på 100 meter, att springa. Intresset uppstod när hon tillsammans med sin mamma började springa Vårruset.

– Fanny sprang Vårruset fem år i rad med början när hon var fyra år, berättar Sanna Runheim. Hon var envis redan på den tiden och bestämde sig till exempel för att kunna simma och cykla när hon bara var tre och ett halvt år.

Och så har det fortsatt. 

– Jag är väldigt envis och ger inte upp. Det har jag aldrig gjort, berättar Fanny. Jag har alltid varit snabb och explosiv ända sedan jag var liten och jag har väldigt lätt att ta åt mig träning. Och så tycker jag det är väldigt kul.

Tävlar i tre grenar

Fanny tävlar i 100 och 200 meter och även i längdhopp. Och på frågan vad som är roligast blir svaret 100 meter och längdhopp för det går bäst just nu.

Mamma Sanna och bonuspappa Jerry står för träningen vad gäller längdhopp. Men träningen för sprint har Kent Olsson i Helsingborg tagit över eftersom Fanny flyttar dit med sin pojkvän Marcus Tornée, som även han är friidrottare och tävlar i 100 och 200 meter.

Skador och sjukdom

Trots att Fanny var framgångsrik i tidiga tonåren så kom rejäla motgångar för några år sedan. Det började med skador i baksida av lår som inte ville ge sig och på det kom sjukdomar med körtelfeber och njurbesvär som gjorde att hela fjolåret gick förlorat.

– Det var jättejobbigt att ligga sjuk och se på när mina vänner och min pojkvän tävlade och vann alla junior SM-guld. Och jag kunde inte vara med.

Tänkte du  någon gång på att lägga av?

– Nej, jag har aldrig aldrig tänkt att lägga av. Jag har kämpat i flera år så jag ska fortsätta.

Bäst i världen

Det var så sent som i juni hon blev frisk och därför blev många överraskade när hon sensationellt vann senior SM-guld förra fredagen. Men Fanny har mål för framtiden klart för sig.

– Jag vill bli bäst i världen. Det har jag velat sedan jag var liten och det är fortfarande mitt stora mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.