Foto: Julia Olsson/SVT

Färdtjänstchaufförer kritiserar regionen: ”Inte rimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Färdtjänstchaufförerna i Örebro ska vara på plats på Järntorget när de är obokade. Men området har varken tillgång till toalett eller möjlighet att värma maten. För att visa sitt missnöje kommer de flera fredagar framöver att manifestera.

Det är när färdtjänstchaufförerna inte har någon körning som de ska befinna sig inom ett så kallat hemområde. Från den platsen ska de snabbt vara tillgängliga för en bokning hos kund. I Örebro är den platsen Järntorget, men enligt chaufförerna fungerar det dåligt.

– Det är inte rimligt. Det finns ingenstans vi kan parkera eller gå på toaletten kring det området, berättar färdtjänstchauffören Per Lagerholm.

Länstrafiken håller inte med

Länstrafiken å sin sida menar att det finns gott om utrymme för de bilar som kommer att behöva stå parkerade.

– Vi räknar med att cirka 90 procent av de bilar vi har kommer att vara i bruk, så det är sällan flera bilar står lediga samtidigt, säger Staffan Juliusson, enhetschef serviceresor på Länstrafiken.

Manifesterar under fredagen

Både skyddsombudet Jimmy Andersson och chaufförer berättar att det har varit ett missnöje en längre tid och att de har haft kontakt med Länstrafiken. Men den kritiken känner Länstrafiken inte till.

Idag, fredag, kommer det att hållas en manifestation på Järntorget för att belysa problemet. Manifestationen kommer sedan att hållas ytterligare tre fredagar framöver.

I klippet svarar Länstrafiken på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.