Foto: TT/SVT

Serievåldtäktsman på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig serievåldtäktsman jagas just nu av svensk polis, misstänkt för fyra grova våldtäkter. Åklagarmyndigheten meddelar att det i det aktuella fallet inte handlar om överfallsvåldtäkter, utan att det funnits en kontakt mellan gärningsmannen och offret.

Det var på fredagen som 38-åringen häktades i sin frånvaro av kammaråklagaren i Örebro. Han misstänks för att ha utfört fyra grova våldtäkter under tre dagar mellan den 17 och 19 maj, samt ett fall av olaga frihetsberövande.

På måndagen var mannen fortfarande på fri fot. De misstänkta brotten har kopplingar till Örebro-området, men även till flera andra brottsplatser runt om i Sverige, uppger kammaråklagare Christine Chi.

– Det stämmer att han är på fri fot, men jag kan inte gå in på hur många offer det handlar om eller var vi söker efter honom, säger hon.

Man har sökt efter mannen i Kalmar i Småland under måndagen, bekräftar polisen för SVT Nyheter. På tisdagsmorgonen var han ännu inte gripen.

Åklagarmyndigheten meddelar att mannen i det aktuella fallet inte är misstänkt för gärningar mot okända offer eller överfallsvåldtäkter. I nuläget är han misstänkt för gärningar mot en person han har eller haft kontakt med.

Tidigare domar

Mannen har vid två andra tillfällen dömts till långa fängelsestraff för olika typer av sexuellt våld. År 2003 dömdes han till sju års fängelse för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig. Sex år senare dömdes han till åtta års fängelse efter att upprepade gånger ha våldtagit två 17-åriga flickor under en 16 timmar lång mardrömsresa mellan en ort i Småland och Linköping.

Mannen beskrev i förhör hur han funderade på att mörda flickorna, för att bli dömd till livstids fängelse eftersom han inte klarade att leva i frihet.

Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, är väl insatt i mannens psykologiska problematik.

Jonas Lennestål. Foto: Robert Gustavsson/SVT

– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver. När en sådan här person är på fri fot och känner sig förföljd och inte har något att förlora så höjs också risken för att han utför något mer brott, säger han.

”Högriskare”

Jonas Lennestål är noga med att påpeka att de allra flesta sexualbrottslingar inte återfaller i brott, men att det i det här fallet handlar om en så kallad ”högriskare”, en person som kombinerar sexuell avvikelse med psykopatiska störningar, som exempelvis brist på empati och ett behov av att utöva makt över andra.

– Våldtäkten blir ett sätt att kortsiktigt få makt och kontroll över sina känslor. Men får man en konsekvens i form av ett straff och ändå fortsätter, då är det en vana. Då är man farlig och jäkligt svårt att rehabilitera, säger han.

När man upprepar brottslighet av den här arten, kan man någonsin bli helt frisk?

– Hade en sådan här kille dömts till vård så hade han i alla fall kunnat bli frisk och man hade kunnat undvika fler brottsoffer. Och då hade man kunnat sätta in föreskrifter som medicin eller kemisk kastrering, exempelvis. Men bedömningarna är så hårda att man i princip ska vara psykotisk. Enda sättet för en sådan här kille att bli frisk är en långvarig behandling.

”Inte farlig för okända personer”

Jonas Lennestål betonar också att han pratar i generella termer när han säger att mannen är farlig, just därför att han är en ”högriskare” och därmed riskerar att återfalla i brott.

– Han är inte direkt farlig utan indirekt. Du behöver inte vara rädd om du möter honom på gatan och ni är helt okända för varandra – men däremot kan han vara farlig för någon som han har byggt upp en relation till. Han hoppar inte på helt främmande personer – men vill man bli vän med honom kan han vara farlig, säger Lennestål till SVT.

Andra serievåldtäktsfall

I juni 2011 dömdes en 24-åring för ett tiotal kvinnoöverfall, varav två grova våldtäkter, i Örebro till tolv års fängelse.

I november 2008 dömdes en 46-årig man till rättspsykiatrisk vård för flera grova våldtäkter och ett fall av försök till grov våldtäkt i Göteborg.

I maj 2008 dömdes en 24-årig man till sex och ett halvt års fängelse för sex fall av våldtäkt och försök till våldtäkt i Stockholmsområdet.

En 25-årig man dömdes i januari 2008 till sju års fängelse för tre våldtäkter och fyra våldtäktsförsök på västkusten och i Lund.

Hagamannen i Umeå, dömdes 2006 till 14 års fängelse för sex överfallsvåldtäkter och två mordförsök i Umeå mellan 1996 och 2005.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.