Foto: TT

Husrannsakan i Kalmar i jakt på våldtäktsman

Publicerad

De senaste dagarna har polisen i Kalmar sökt efter en efterlyst misstänkt serievåldtäktsman. Bland annat har husrannsakan gjorts på en adress i Kalmar kommun. Enligt polisen bör allmänheten inte vara orolig.

– Mannen är skriven i Kalmar kommun, därför har vi sökt honom där. Det handlar bland annat om husrannsakan på den aktuella adressen, säger Robert Loeffel, presstalesman polisen.

I fredags häktades en 38-årig man i sin frånvaro av tingsrätten i Örebro. Han misstänks för att ha utfört fyra grova våldtäkter under tre dagar mellan den 17 och 19 maj, samt ett fall av olaga frihetsberövande.

Beskrivs som jättefarlig

Mannen är fortfarande på fri fot och har beskrivits som jättefarlig med hög återfallsrisk. Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, är väl insatt i mannens psykologiska problematik. Han sade så här till TT under måndagen:

– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver. När en sådan här person är på fri fot och känner sig förföljd och inte har något att förlora så höjs också risken för att han utför något mer brott.

Jonas Lennestål betonar i en intervju med SVT Nyheter att han pratar i generella termer när han säger att mannen är farlig, just därför att han är en ”högriskare” och därmed riskerar att återfalla i brott.

Tonar ner riskerna

Åklagarmyndigheten tonar ner riskerna för allmänheten. I ett pressmeddelande skriver de att mannen inte är känd för att överfalla okända offer. Tidigare gärningar har föregåtts av en kontakt mellan gärningsman och offer skriver man.

Enligt kammaråklagare Christine Chi går det trots detta inte att utesluta att det finns en risk för andra kvinnor.

– Men det är inga gärningar mot ett okänt offer som begåtts, säger Christine Chi till P4 Örebro.

Inte farlig för okända personer

Jonas Lennestål säger att mannen inte är farlig för okända personer, däremot kan han vara farlig för personer som han har en relation till.

– Han är inte direkt farlig utan indirekt. Du behöver inte vara rädd om du möter honom på gatan och ni är helt okända för varandra – men däremot kan han vara farlig för någon som han har byggt upp en relation till. Han hoppar inte på helt främmande personer – men vill man bli vän med honom kan han vara farlig, säger Lennestål till SVT.

”Ingen anledning att vara orolig”

Även Robert Loeffel säger att allmänheten inte bör vara orolig.

– Som jag kan se det finns det ingen anledning att vara orolig, säger han till SVT

Han vill inte uppge hur stora resurser polisen i Kalmar lagt på att hitta mannen men säger att man fortsätter leta tills han är gripen.

– Om någon är efterlyst så söker man tills de hittats. Vad jag förstått är det oerhört viktigt att få tag i den här mannen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt serievåldtäktsman

Mer i ämnet