Barnläkare Jonas Ludvigsson träffar många föräldrar som oroar sig för RS-virus. Foto: SVT

Farligt och ofarligt – här är barnläkarens svar på föräldrarnas oro

Uppdaterad
Publicerad

Hög feber, matvägran eller prickar – det finns mycket att oroa sig för när barnen är små. Barnläkaren Jonas Ludvigsson svarar här på några av de åkommor som bekymrar föräldrar.

När SVT besöker öppna förskolan i Adolfsbergskyrkan är det fullt med föräldrar och spralliga barn mellan 0 och 5 år som som kryper, hasar, springer och hoppar. Men det är inte alltid så.

Barnläkaren Jonas Ludvigsson har just gett ut boken ”Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring” för att svara på de flesta frågor och ge föräldrar något mer handfast än internet att hålla sig i.

Feber är bland annat ett återkommande ämne i januari månad och många berättar att de blir mycket oroliga när barnets temperatur klättrar upp till 40 grader.

– Hög feber i sig är inte farligt. Att ha feber upp till 40, 41 grader behöver inte alls vara farligt. Det man behöver ta reda på är vad febern beror på. Ett lite större barn som är snuvigt och inte allmänpåverkat behöver man inte oroa sig för. Barn under sex månader som får hög feber bör man däremot söka vård för eftersom det finns en ökad risk för andra infektioner än förkylningar, konstaterar Jonas Ludvigsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.