Fem år har det tagit Jonas Ludvigsson att sammanställa sin barnläkarbok. Foto: SVT

När barnen blir sjuka – nu kommer Örebroläkarens guide

Uppdaterad
Publicerad

Barnläkaren Jonas Ludvigsson, på USÖ, märkte hur allt fler föräldrar – med varierande resultat – sökte information på internet om barns sjukdomar. Han bestämde sig då för att skriva sin egen guide om sjukdomar som kan drabba barn och unga. Efter fem år är den nu klar.

– Många föräldrar som jag träffar idag vänder sig till internet för fakta om barnsjukdomar och där är det svårt att veta vad som är fakta och ”fakta”, säger Jonas Ludvigsson och gör citattecken i luften med händerna.

Nu kan de som behöver råd få stöd och tips i hans nya bok: ”Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring”.

Mer än bara ett uppslagsverk

Men boken har inte bara tips, råd och fakta. Den innehåller också många patientfall, inspirerade av riktiga fall, där man kan följa vad som händer ett barn efter att det kommit in till sjukhuset och fått diagnos och behandling.

– Syftet är att ge föräldrar en möjlighet att jämföra sitt eget barns besvär med andra och också förstå vad man kan förvänta sig när man söker vård. Förhoppningsvis gör det också att boken blir intressant att läsa och inte bara ett uppslagsverk.

Tar även upp tunga ämnen

Barnläkaren och forskaren Jonas Ludvigsson har tidigare undersökt om man blir snäll av pepparkakor, analyserat sjukdomarna i bokserien om trollkarlen Harry Potter och äventyraren Tintin.

Men långt ifrån allt är skämt och bus när man är barnläkare, Jonas Ludvigsson är också forskare och en flitig samhällsdebattör. I den nya boken finns också tunga kapitel som tar upp både barncancer och barnmisshandel.

Men att byta yrke har aldrig varit aktuellt.

– De allra flesta patienterna botar vi. Och att se ett barn som varit svårt sjuk springa runt på lekterapin och inte vilja träffa doktorn är fantastiskt, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.