Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsmäklaren Fred Rehn Janowicz tror att det kommer att bli lättare att sälja bostadsrätter framöver. Foto: SVT

Färre försäljningar av bostadsrätter i Örebro jämfört med de senaste åtta åren

Uppdaterad
Publicerad

Endast 370 bostadsrätter såldes mellan december och februari i Örebro län. Det är färre än någon tremånadersperiod sedan 2015.

Under pandemin trycktes bostadsrättspriserna upp rejält. Många ville förändra sin bostadssituation. Låga räntor gjorde också att det var lätt att låna pengar.

-  Sedan kom kriget och inflationen samt den höga räntan och ökande matpriser. Det medför en oro tillsammans med att det är svårare att låna pengar. Helheten av den här blandingen gör att det är tuffare och ännu mer avvaktande idag, säger fastighetsmäklare Fred Rehn Janowicz.

Kommer det intressenter på visningarna?

– De två till tre senaste veckorna märker vi ändå att det händer något där ute. Telefonen ringer i större utsträckning och det är fler på visningarna.  

Vad tror du om prognosen framåt?

– Känslan är att det kommer bli lättare framåt. Om vi kan se att räntan och inflationen når sina toppar då behöver vi inte kalkylera för ett skräckscenario med en ränta på 7-8 procent och då kanske vi vågar köpa, säger fastighetsmäklare Fred Rehn Janowicz.

Hör mer om det här i klippet.

Har du försökt sälja din villa eller bostadsrätt, men stött på problem? Hör av dig till orebro@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.