Färre poliser efter vägarna – då får trafikpoliserna tänka nytt. Foto: SVT

Färre poliser efter vägarna – men lika många åker fast för fylleri

Uppdaterad
Publicerad

Ansträngt läge och resursbrist – då gäller det att tänka nytt för trafikpolisen.

Antalet trafikpoliser har minskat dramatiskt i Sverige. För 25 år sedan fanns det 1250 trafikpoliser, idag finns det bara cirka 200. 

I takt med att trafikpoliserna minskar i antal, minskar också nykterhetskontrollerna. 2010 gjordes det 2,7 miljoner utandningsprov jämfört med drygt 940 000 förra året. 

Så ser det ut även i Örebro län. 38 000 nykterhetskontroller utfördes 2016 jämfört med drygt 28 000 i 2017.

Prioriterar annat

Enligt regionpolisen är anledningen till minskningen ansträngda läget i polisen och resursbrist.

– Kontrollerna minskar kontinuerlig under åren, men resultaten är fortfarande lika höga, säger Leif Andersson, kommissarie på polisregion Bergslagen.

Nej, trots att färre utandningsprov görs så ser man ännu inte någon minskning i rapportering av ratt- och drogfylleri. Enligt statistik från Polisen i Örebro län för 2016 så är 937 alkohol- eller drogrelaterade brott anmälda och år 2017 var det nästan lika många, 933.

Tänker som fylleristerna

Polisen anser att det är ett resultat av ett nytt arbetssätt som trafikpolisen har implementerat.

Leif Andersson menar att spontana korta kontroller och bevakning av utsatta platser är effektivare än stora masskontrollerna, som polisen har gjort tidigare.

– Vi står ofta i närheten av de platser där man säljer alkohol på lördag morgon, eller står vi står på de ställen man vet folk använder som hemväg efter man varit ute på krogen.  Vi får tänka som de, säger Leif Andersson.

Samtidigt så anser polisen att fler kontroller kunde göras om det funnits resurser för det.

Ökar tryggheten hos trafikanterna

Hög polisnärvaro på vägar skulle öka trygghet hos alla trafikanter, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

-Här spelar reell polisnärvaro stor roll, för information, kontroll och trygghet, inte minst för att följa upp förbudet mot handhållen mobil som började gälla 1 februari i år, säger Carl Zeidlitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.