Färre vill bli förskollärare – trots att fler behövs

Publicerad

Antalet sökande till förskollärarprogrammet på Örebro universitet har mer än halverats de senaste fem åren. Samtidigt är utbildad personal något som behövs.

År 2015 var det totalt 1271 sökande till förskollärarprogrammet på Örebro universitet. Samma siffra 2019 landade på 553. Det har under de senaste fem åren skett en stadig minskning av antalet sökande.

Pia Rizell är inte bara förskollärare på Lindens förskola i Vivalla. Hon är också ledamot i Lärarföbundet lokalt och nationellt, och hon tycker utvecklingen är tråkig.

– Det är väldigt väldigt tråkigt. Det är ett fantastiskt yrke, men förskolläraryrket har också fått en negativ bild i media. Det är en hög arbetsbelastning och många som blir sjukskrivna. Det är hög stress, man larmar också om väldigt stora barngrupper.

Andelen förskollärare med examen sjunker

I våras presenterade Skolverket statistik som visade att färre än hälften av alla som arbetar som förskollärare i Örebro län är utbildade. Där framgick även att andelen med examen minskat i hela landet sedan 2014.

I Örebro kommun uppger Margaretha Borg, förvaltningschef för förskola och skola, att det är en utmaning att få tag på utbildade förskollärare.

– Det är utmaning att få tag på förskollärare i kommunen, även om vi inte är jätteoroande just nu. Det är inte något alarmerande,  men vi måste förbereda oss på att vi inte har tillräckligt många förskollärare.

Andra vägar in i yrket

Pia Rizell tycker det behövs ett omtag nationellt när det kommer till svensk förskola, där arbetsmiljö och belastning står i fokus. Men även andra vägar in i yrket, än traditionella utbildningar.

– Om jag till exempel är grundskol- eller gymnasielärare behöver jag idag läsa om hela utbildningen. Där behöver man ha en viss brygga. De som är yrkesverksamma men inte har rätt utbildning i förskolan skulle kunna arbeta och läsa in samtidigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer