Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det spelas fars på Örebro länsteater i vinter. Foto: SVT

Galenskap och skratt när farsen intar länsteatern

Uppdaterad
Publicerad

Hör fars hemma på länsteatern? SVT Nyheter bestämde sig för att prata med skådespelarna i föreställningen Lögn i helvetet – en fars som har premiär i helgen och som utmanar ensemblen utöver det vanliga.

Föreställningen handlar om två poliser som ska lämna ett dödsbud till ett äldre par på julafton.

– Det låter ju inte så kul. Men det är ofta de hemska situationerna som får oss att agera konstigt. Vi vill hitta ett sätt att ta oss ur det obehagliga, säger regissören Adde Malmberg.

Lämnar tryggheten på scen

Föreställningen skiljer sig en hel del från vad ensemblen är van vid.

– Farsen kräver att jag ibland gör dumma saker som rollkaraktären inte gör. Om jag är min karaktär för trogen blir det inte lika kul, säger Jan Modin som är tillbaka i sin uppväxtort efter många år.

Högre tempo än vanligt

Föreställningen går också i ett högre tempo än vad skådespelarna är vana vid. Publikens påverkan på innehållet är en annan utmaning för ensemblen.

– I en fars känns det som publiken regisserar det sista och talar om för oss vad som är roligt och inte. De ska hjälpa oss att ta de sista besluten, säger Hanna Lekander.

Vad är utmaningarna?

– Svårigheterna är att hänga med i huvudet. Det är mycket hålla reda på. I vanlig teater går det att tappa en replik och komma igen. Här är det kört om man kommer ur rytmen. Så det är en annan press.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer