Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra mer om varför Fastighetsägarna Mittnord lämnat förhandlingsbordet och Hyresgästföreningens kritik mot att Fastighetsägarna vänt sig till hyresnämnden. Foto: Malin Gotlin/SVT

Fastighetsägarna Mittnord har avbrutit hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre månader avbryts nu ett flertal hyresförhandlingar i länet mellan Fastighetsägarna Mittnord och Hyresgästföreningen.

Det är Fastighetsägarna som vill att frågan om årets hyreshöjningar istället ska lösas genom hyresnämnden.

– Vi tycker att Fastighetsägarna Mittnords agerande är mycket märkligt och inte förenligt med vad vi förväntar oss av en seriös motpart, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Båda parter beskriver förhandlingsklimatet som gott, men branschorganisationen Fastighetsägarna anser att det går för långsamt och att man står för långt ifrån varandra i flera av länets kommuner.

– Vi har förhandlat sedan i oktober, nu är det januari. Det är dags att komma till beslut, att hyresgästerna får besked om vad de ska betala i hyra 2024, säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Mittnord.

Hyresgästföreningen: ”En konflikthandling”

Fastighetsägarna Mittnord, som företräder medlemmar i den privata hyressektorn, har därför lämnat förhandlingsbordet i Örebro, Karlskoga, Lindesberg, Nora, Kumla och Hallsberg.

Hyresgästföreningen ser det hela som en konflikthandling.

– Det finns ingen anledning att tro att vi inte kan landa årets förhandlingar i överenskommelse på hyreshöjningsnivåer som båda parter blir nöjda med, precis som vi gjort alla år före det här, säger Marcus Kjellin.

Skiljeman avgör

Men förhandlingsdörren är stängd och det är nu upp till en oberoende skiljeman, som utses av hyresnämnden, att fatta beslut om hyresnivån i ett flertal kommuner i länet. Det beslutet är bindande och väntas om cirka en månad.

– Vi närmar oss inte varann mer än vad vi redan har gjort och därför behöver vi hjälp utifrån, säger Lisa Hjelm på fastighetsägarna Mittnord.

Förhandlingarna i övriga kommuner i Örebro län fortsätter mellan de båda parterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.