Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver erbjuda skola och fritidsaktiviteter för barn och unga.” I klippet berättar Håkan Zandén, kriminalvårdschef om förberedelserna. Foto: Johan Nilsson/TT/ Robin Haldert/TT

Kriminalvården jagar platser för barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens förslag om att inrätta ungdomsfängelser i Sverige finkammar nu Kriminalvården landets anstalter i jakt på utrymmen för de barn- och ungdomsavdelningar som ska kunna tas i drift om drygt två år.

– Vi hinner inte bygga nytt, säger Håkan Zandén, kriminalvårdschef och ansvarig för förberedelserna.

Den 1 juli 2026 ska barn- och ungdomsavdelningarna vara klara enligt regeringsuppdraget. Uppdraget har Kriminalvården fått redan innan lagstiftningen är på plats och det innebär att platserna ska vara klara ett och ett halvt år tidigare än vad regeringens utredare föreslog.

– Vi tycker att det är kort tid, lokalförsörjningsprocessen tar tid om vi ska ställa om verksamhet för att passa barn och det är kritiskt vad gäller platser inom Kriminalvården i övrigt, säger Håkan Zandén.

100 platser under 2026

Under 2026 handlar det om 100 platser och Kriminalvårdens arbetshypotes är barn- och ungdomsavdelningar på tre anstalter för killar och på två anstalter för tjejer.

De 100 platserna matchar, enligt Zandén, de i åldern 15–17 som årligen döms till sluten ungdomsvård. Unga personer som begår grova brott och som regeringen och Sverigedemokraterna alltså vill att Kriminalvården ska ansvara för istället för de kritiserade Sis-hemmen.

Tidö-avtalet leder till fler barn- och ungdomsplatser

Kriminalvården planerar att utöka platserna till 250 stycken år 2028, efter myndighetens bedömning av Tidö-avtalets samlade effekter för de i åldrarna 15–17 som begår grova brott.

– Det handlar om förslag som exempelvis minskad barn- och ungdomsrabatt vid fängelsestraff, säger Håkan Zandén.

Starta klippet och hör Håkan Zandén om vad som måste vara på plats när barn- och ungdomsavdelningarna ska igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.