Regeringen ger Kriminalvården i uppdrag att planera för ungdomsanstalter – som ska stå färdiga senast sommaren 2026. Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen: Ungdomsfängelser på plats år 2026

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska införa ungdomsfängelser för ungdomar mellan 15 och 17 år, skriver Dagens Industri.

Regeringen ger nu Kriminalvården i uppdrag att planera för anstalterna – som ska stå färdiga senast sommaren 2026.

I dag blir ungdomar mellan 15 och 17 år som begår allvarliga brott, till exempel mord eller våldtäkt, oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för fängelse i Sverige.

Den dömde blir då inlåst på ett ungdomshem med andra dömda ungdomar, där den måste bo och gå i skolan under den tid som domstolen har bestämt.

Det vill regeringen ändra på.

Tidigare i somras presenterades ett förslag om att barn och unga som döms för allvarliga brott framöver i stället ska dömas till fängelse, genom att inrätta ungdomsavdelningar på Kriminalvårdens befintliga anstalter.

Regeringen: Brottsligheten har förändrats

Anledningen till förslaget är enligt regeringen att brottsligheten har förändrats sedan sluten ungdoms­vård infördes för över 20 år sedan, samt att nuvarande system inte är anpassat för att ta hand om de grövsta brotts­lingarna.

– Det ska byggas särskilda avdelningar anpassade efter en ung målgrupp, med utbildning och behandling för att komma ut på andra sidan utan återfall i brottslighet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Dagens Industri.

Regeringen ger nu Kriminalvården i uppdrag att börja planera för anstalterna.

Enligt utredningsförslaget skulle lagen träda i kraft i januari 2028. Men med det nya uppdraget förväntas fängelserna stå klara att användas senast den 1 juli 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.