Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur skulle ett svenskt ungdomsfängelse kunna se ut? Hör utredaren Agneta Bäcklund berätta. Foto: Henrik Norsell/SVT/Marcus Ericsson/TT

Utredare slår fast: Sverige bör starta ungdomsfängelser

Uppdaterad
Publicerad

Ansvaret för ungdomar som begår allvarliga brott bör förflyttas från Statens Institutionstyrelse (Sis) till Kriminalvården, det menar Agneta Bäcklund, utredare och justitieråd i Högsta domstolen.

– Det innebär att unga kommer hamna i fängelse, men de ska inte sitta med vuxna lagöverträdare, det är viktigt, säger hon.

Det handlar om barn och unga mellan 15 och 17 år som begått allvarliga brott som mord, våldtäkt och grov misshandel. I dag kan de dömas till sluten ungdomsvård i max fyra år på ett hem i Statens institutionsstyrelses regi, ett så kallat Sis-hem. Men utredningen föreslår alltså att Kriminalvården ska ta över ansvaret för de här ungdomarna.

Skälen till det är flera, menar Agneta Bäcklund. De senaste åren har flera Sis-hem varit i blåsväder med både rymningar och rapporter om våld och det är något hon tror att Kriminalvården kan hantera bättre. Sedan väntas straffen, med de reformer som är på gång, bli längre även för barn. 

– Då kan de hinna bli för gamla för att sitta på Sis, de växer liksom ur Sis-kostymen, säger hon. 

Barnets bästa

Utredningen har haft i uppdrag att ha barnkonventionen som ledstjärna i arbetet.

På vilket sätt är det mer för barnets bästa att hamna i ett ungdomsfängelse istället för på ett Sis-hem? 

– Det går inte att säga att det är mer eller mindre för barnets bästa. Men det viktigaste för oss har varit att risken för återfall i brott minskar och att utslussningen till frihet kan ske på ett bra sätt. Där tror vi kriminalvården är bättre lämpade då de redan har ett upparbetat system kring villkorlig frigivning.

Kriminalvården är redan i dag hårt pressad med både överbeläggningar och personalbrist. Därför föreslår utredningen att ungdomsfängelser kan bli verklighet först 1 januari 2028. Både för att Kriminalvården ska hinna utforma ungdomsfängelser och bygga upp både skol- och fritidsverksamheter.

I linje med regeringens planer

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tagit emot utredningen och menar att den till stora delar stämmer överens med Tidöavtalet:

– Brottsligheten har förändrats sedan sluten ungdomsvård infördes för över 20 år sedan och nuvarande system är inte anpassat för att ta hand om de grövsta brottslingarna. Kriminalvården har stor erfarenhet av grova brottslingar och är den myndighet som är bäst rustad att hantera den här målgruppen, säger han.

– Regeringen kommer fortsätta arbeta för att det här ska vara på plats så snart som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.