Magnus Larsson på Öbo har mätt radon i tusentals lägenheter. I klippet berättar han om det. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Fastighetsbolag struntar i radonet – Öbo ett av de goda exemplen

Uppdaterad
Publicerad

SVT nyheter har granskat hur de allmännyttiga fastighetsbolagen i de 17 kommuner med högst andel markradon i landet mäter och åtgärdar radon. Örebrobostäder är ett av de goda exemplen.

– Vi vill så klart ligga under gränsvärdet på 200 bequerel per kubikmeter, säger Per Åberg, bostadschef på Öbo.

Sedan 2004 har Öbo radonmätt hela sitt fastighetsbestånd och åtgärdat 500 lägenheter. Det är fortfarande för höga värden i fem procent av lägenheterna.

I fem av de 17 kommuner SVT har granskat har de kommunala bostadsbolagen haft för höga halter radon i var tredje fastighet.  I ytterligare fyra kommuner har radonhalterna aldrig uppmätts, eller så är mätningarna för gamla eller så har inte kommunerna koll på hur mycket radon som finns i allmännyttans bostäder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.