Radondosor. Foto: SVT

Tusentals människor bor i för höga halter radon

Publicerad

Det är inte bara gatan i Nykvarn som har problem med radon. Var tionde kontrollerad lägenhet har för höga halter av den cancerogena gasen radon. Det visar statistik från Sveriges största radonmätningsföretag.

År 2020 ska ingen bostad ha högre radonhalt än 200 becquerel per kubikmeter. Det är ett miljömål som antagits av riksdagen. Trots att radonhalter över detta ska åtgärdas, är det tusentals människor som lever i för höga radonhalter i dag.

Var tionde kontrollerad lägenhet i flerfamiljshus har radonhalter över riktvärdet. Det visar siffror från Sveriges ledande radonmätningsföretag Radonova. Förra året gjorde de över 30 000 mätningar. Bland småhus är siffrorna ännu värre, var fjärde husägare lever i för höga halter radon.

”Misslyckande att vi inte kommit längre”

– Vi har känt till riskerna med radon under lång tid nu, så det är ett misslyckande att vi inte har kommit längre, säger Göran Pershagen, professor i miljömedicin på Karolinska institutet som forskat om hur radongasen påverkar människors hälsa.

Radon orsakar varje år 500 lungcancerfall i Sverige. Efter rökning är radon är den vanligaste orsaken till att få lungcancer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.