Jonas Markne i Nykvarn bor i en bostad med 26 gånger högre radonhalter än riktvärdet. Foto: SVT

Problem med radon har varit kända sedan 90-talet – inget gjordes på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

På Åshöjdsvägen i Nykvarn har hyresgästerna bott i kraftigt förhöjda halter av radon utan att veta om det. När nya radonmätningar visade på skyhöga halter mörkades det av bostadsbolaget.

Radon är en radioaktiv och cancerogen gas som kan finnas i bostäder. Eftersom den är skadlig får halterna inte vara högre än 200 becquerel per kubikmeter.

Hos hyresgäster på Åshöjdsvägen i Nykvarn uppmättes extremt höga halter. Det högsta värdet låg på 6 700 becquerel. Det är 33 gånger högre än riktvärdet. Men det berättade aldrig det kommunala bostadsbolaget.

Istället fick hyresgästerna en lapp i brevlådan där det stod att ett “fåtal lägenheter har förhöjda värden”.

Hyresgästen: ”Trodde inte det var sant”

Hyresgästen Jonas Markne som hade över 5 000 becquerel i sin lägenhet berättar att det var först när underleverantörer var i hans lägenhet för att borra upp extra ventiler som han förstod hur allvarligt problemet var.

– De visade mig sina papper. Jag trodde att det stod 500 becquerel först och tyckte att det var mycket, sen såg jag att det stod 5 000 becquerel. Jag trodde inte att det var sant, säger han.

Men problemen med radon på Åshöjdsvägen är inget nytt problem. Det visar SVT Nyheter och Hem & Hyras granskning. Vi hittar mätprotokoll från 1991, 1995 och 2009 som visar på höga värden som aldrig åtgärdas eller mätts om.

Trots att bostadsbolaget känt till problemen med radon sedan 90-talet är det först nu de börjat åtgärda problemen.

Vd:n medger felaktig hantering

Janette Jardefalk har varit vd på Nykvarnsbostäder sedan 2017. Hon menar att alla hyresgäster som velat veta sitt radonresultat varit välkomna att höra av sig till bostadsbolaget.

– För mig är det oerhört viktigt att man känner trygghet där man bor, säger hon.

Det är fastighetsägaren som är ansvarig för att mäta och åtgärda problem med radon. Det regleras i miljöbalken och strålskyddslagen. Janette Jardefalk medger att företaget hanterat radonproblematiken på Åshöjdsvägen felaktigt.

– Jag tycker inte att det är bra. Jag tycker det är oprofessionellt, säger hon.

”Är ju hälsovådliga lägenheter vi bor i”

Britt Louise Westerberg har bott på Åshöjdsvägen sen 1987. Hon trivs bra i området, men tycker radonet är ett problem.

– Man borde egentligen inte byggt de här husen alls. Det är ju hälsovådliga lägenheter vi bor i, säger hon.

Nu har Nykvarnsbostäder lyckats få ner radonhalterna i flera lägenheter, men långt ifrån alla. I en av bostäderna visade den senaste mätningen på 2 000 becquerel. Alltså tio gånger högre än riktvärdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.