Jonas Markne. Foto: SVT

Hyresgästen: Jag vill inte att barnen ska vara inomhus

Uppdaterad
Publicerad

Hemma hos Jonas Markne i Nykvarn uppmättes radonhalter som var 26 gånger högre än riktvärdet – något som gått ut över hans tid med sina barn:

– Vi försöker att vara ute så mycket möjligt. För att vara inne när man vet vad det innebär, det är inget man vill utsätta dem för, säger Jonas Markne.

Fyrbarnspappan Jonas Markne bor på Åshöjdsvägen i Nykvarn. Hemma hos honom har de haft skyhöga halter av den cancerogena och radioaktiva gasen radon. Riktvärdet för radon får inte överstiga 200 becquerel per kubikmeter i bostäder. Men hemma hos Jonas uppmättes över 5 000 becquerel. Det är 26 gånger högre än riktvärdet. Det visar SVT Nyheter och Hem & Hyras granskning.

– Jag vill helst inte vara hemma med tanke på att 5 000 becquerel är väldigt höga värden, säger Jonas Markne.

”Tär hårt på mig”

Han berättar att hans barn inte bor permanent hos honom. De höga radonhalterna har påverkat hur ofta han träffar sina barn.

– När man aktivt tar ett beslut att inte tjata hit dem, mer än de själva vill, på grund av hälsoaspekten. Det är en grej som tär hårt på mig, säger han.

Jonas Markne tycker också att bostadsbolaget mörkat hur höga radonhalter som faktiskt uppmättes i bostäderna. Han fick höra att han hade “förhöjda värden”. Det var först när bostadsbolagets underleverantörer var där för att borra upp extra ventiler som han fick reda på hur höga värden som faktiskt uppmätts.

-Jag trodde först det stod 500 Bq och tänkte att det var ju mycket. Sen såg jag att det stod 5 000 Bq. Jag trodde inte att det var sant, säger han.

”Tycker det är regelvidrigt och dåligt”

Jonas Markne är besviken på hur Nykvarnsbostäder hanterat både problemen med radon och informationen.

– Jag tycker att det är regelvidrigt och dåligt. Om man ansvarar för andra människor vilket man gör som fastighetsägare, måste de ju prioritera hyresgästernas hälsa och välmående.

Nu har Nykvarnsbostäder satt in flera åtgärder i Jonas Marknes lägenhet och två år efter att testerna började tas har nu radonhalterna sjunkit. Han säger att han trivs jättebra i området, men att problemen med radon påverkat honom.

– Hemmet ska ju vara ens trygga borg. Men när det påverkar ens hälsa, då funkar det ju inte, säger Jonas Markne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.