Göran Pershagen, professor i miljömedicin Karolinska institutet. Foto: SVT

”Bostäderna borde evakueras”

Publicerad

Göran Pershagen är professor i miljömedicin och en av Sveriges främsta experter när det gäller radon. Han menar att han sett höga radonhalter i källare och vissa utrymmen där inga människor vistas, men han har aldrig sett så höga radonhalter från bostäder som mätresultaten från Åshöjdsvägen.

– Jag blev chockad. Och just om det har förekommit i många år, så är det ännu värre, säger Göran Pershagen.

Radon är en radioaktiv gas som kan orsakar 500 lungcancerfall om året i Sverige. Lungcancer är en aggressiv cancerform, hälften av alla som får diagnosen dör inom åtta månader. En stor del, 85 till 90 procent dör inom fem år.

Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Radon är extra riskfyllt för rökare. Göran Pershagen reagerar på SVT Nyheter och Hem & Hyras avslöjande.

– Har man så höga halter, flera tusen becquerel per kubikmeter. Då tycker jag att de här bostäderna borde evakueras, om man inte kunnat åtgärda problemen på ett acceptabelt sätt, säger Göran Pershagen

Radonhalten har sjunkit i en del lägenheter på Åshöjdsvägen efter att Nykvarnsbostäder börjar åtgärda problemen. Men i flera lägenheter är radonhalterna fortfarande över riktvärdet. I en lägenhet visar den senaste mätningen 2000 becquerel – tio gånger högre än riktvärdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.