Sajten ”Trafikstyrelsen” tar betalt för tjänster som annars är gratis. Foto: Skärmdumpar från internet

Polisen varnar: Fejk-sajt tar betalt för Transportstyrelsens gratistjänster

Uppdaterad
Publicerad

Sajten Trafikstyrelsen Vägtrafik ”erbjuder” tjänster som vem som helst kan få gratis från Transportstyrelsen.

– Vi vill varna allmänheten både för att betala i onödan och för att lämna ut sina kontokortsuppgifter, säger Anders Sjöberg, Örebropolisen.

Polisen går ut med varningen efter att polisen fått tips om hemsidan, som erbjuder olika tjänster från Transportstyrelsen som inte kostar något om man gör samma sak via Transportstyrelsens egen hemsida, men som fusksajten Trafikstyrelsen Vägtrafik ”erbjuder” för 495 kronor.

– Det handlar om tjänster som till exempel att beställa registreringsbevis, eller ansöka om körkorsttillstånd. Dessutom vill man i samband med köpet få ut beställarens kontokortsuppgifter, säger Anders Sjöberg.

”Oklart om det är brottsligt”

Om det är ett brott eller inte är oklart, konstaterar han, eftersom hemsidan upplyser om kostnaden och formulerar det som ett ”erbjudande”.

– Vad som händer med de kortuppgifter som någon eventuellt lämnar ut vet vi inte, och självklart avråder vi från att lämna ut dem. Var eventuella pengar tar vägen som människor kan ha betalat in, det kan vi bara spekulera om, fortsätter Anders Sjöberg.

Han konstaterar att även Transportstyrelsen uppmärksammat hemsidan och informerat, bland annat i sociala medier, om att sidan inte är deras.

– Trafikstyrelsen vill ju ge sken av att vara en myndighet, och det förvillar naturligtvis också, säger Anders Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.