Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är roligt” – hör Felix Lindberg Bjelkmark och Felix Clark berätta om varför de kände sig lockade av kyrkans gamingkonfirmation. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Felix och Felix är kyrkans gamingkonfirmander i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan slår ihop datorspelande och konfirmation genom att erbjuda möjligheten att få bli en så kallad ”gamingkonfirmand”.

– Det är roligt både att spela och träffa kompisarna här, säger Felix Clark.

Normalt är det främst tjejer som kommer till konfirmationsgrupperna för Olaus Petri kyrka, men nu har kyrkan hittat lösningen för att värva fler killar.

– Det visar sig att det kommer väldigt många killar, säger prästen Kent Karlsson.

I just den pågående gruppen är det bara killar men tidigare har det kommit en handfull tjejer. Två av deltagarna är Felix Lindberg Bjelkmark och Felix Clark som träffade varandra via konfirmationen. De såg fram emot gaminglägret som började under onsdagen.

– Det är roligt både att spela och träffa kompisarna här, säger Felix Clark.

Blandar in spelen i lärandet

Thella Widén och Tove Simonen konfirmerade sig också med gamingtema och nu har de stannat kvar som ungdomsledare för nästkommande årskull.

– I början av konfan har vi mycket pass där man lär sig mycket men nu efter året blir det mer spelande, säger Tove Simonen.

Löftet om att få spela datorspel är inte bara ett dragplåster för kyrkan utan även ett hjälpmedel för utbildningen.

– Vi använder spelen för att kunna skapa saker, exempelvis avbildar vi Jesus i spelen och visar upp det för varandra, säger Thella Widén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.