Fredrik från Örebro blev bara 26 år. Foto: SVT

Fentanyl tog Fredriks liv – nu blir hans död ett fall för domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer har dött efter att ha tagit varianter av drogen fentayl. En av dem är 26-årige Fredrik från Örebro. Nu ska hans och sju andra personers dödsfall prövas av tingsrätten för att se om någon kan dömas trots att drogen inte var olaglig vid tiden för dödsfallet.

På tisdagen åtalades två bröder vid Södertörns tingsrätt misstänkta för grovt vållande till annans död sedan de, via nätet, sålt den extremt farliga drogen fentanyl till åtta personer.

Tommy Janssons son Fredrik från Örebro blev bara 26 år. Han dog av förgiftning 2016 efter att ha tagit fentanylspray på ett behandlingshem där han vårdades för att komma ur ett drogmissbruk.

– Man tänker också på vad han hade kunnat bli, säger Tommy Jansson. Han hade ju framtidstro. Jag saknar honom något fruktansvärt. Varje dag.

Åtalas för åtta dödsfall

Fredrik är en av hundratals svenskar som de senaste åren dött efter att ha tagit så kallade fentanylanaloger, olika varianter av fentanyl.

På tisdagen åtalades två bröder vid Södertörns tingsrätt misstänkta för grovt vållande till annans död sedan de, via nätet, sålt den extremt farliga drogen fentanyl till åtta personer som dött när de tagit den. Dödsfallen inträffade i Mullsjö, Hörby, Motala, Orsa, Ale, Halmstad, Åre och Stockholm.

– De har köpt substanserna i pulver- eller tablettform, förmodligen från Kina. De har sedan berett dem själva på något vis då de sålt dem vidare som nässpray, säger säger kammaråklagaren Tomas Malmenby.

Inte narkotikalassat 2016

Försäljningen ska enligt åtalet ha ägt rum under sommaren och hösten 2016 och köparna var unga personer. Då var de fentanylanaloger som bröderna sålde inte klassade som hälsofarlig vara eller narkotika. Männen anser därför att de inte har gjort något olagligt och nekar till brott.

Men att substanserna inte var klassade spelar ingen roll, anser åklagaren.

– Preparatet har varit lika farligt för dem som har använt det, och det saknar egentligen betydelse om det var klassat som narkotika eller inte, säger han till TT.

”Befriande” att fallet prövas

För Tommy Jansson river åtalet upp mycket känslor men han är samtidigt lättad över att fallet ska prövas i rätten.

– Det är befriande skulle jag säga. Jag tycker att det är bra att det händer något inom den här fronten med fentanyl. Så att inte fler ungdomar dör. Det är det det handlar om. Inga fler ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet