Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen har få möjligheter att göra något åt att skogsbolaget frångår deras beslut. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler älgar än beslutat fällda runt Hällefors – länsstyrelsen i Örebro försökte avbryta jakten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har 22 fler älgar än länsstyrelsen beslutat om fällts under älgjakten i ett område runt Hällefors. Det har fått länsstyrelsen att försöka stoppa jakten på Stora Ensos mark – men de har inte lyckats.

– Vi tycker det är allvarligt, säger länsstyrelsens vilthandläggare.

Enligt länsstyrelsen skulle 52 älgar få fällas under älgjakten i området Björnjägaren, i trakterna runt Hällefors. Men skogsbolaget Stora Enso, som organiserar jakten i området, meddelade jaktlagen att 152 älgar fick fällas.

Nu har 74 älgar fällts.

Det här har fått länsstyrelsen att agera. När kvoten som länsstyrelsen satt var fylld försökte de få Stora Enso att avbryta jakten.

– Vi har mejlat, haft telefonkontakt och träffat företrädare för skogsbolaget, säger Johanna Månsson Wikland, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Frågan splittrar jägarna

Enligt Jägareförbundets Mikael Pulkkinen har frågan delat jaktlagen i området, vissa väljer att följa länsstyrelsens beslut och jagar inte mer, medan andra går på skogsbolaget linje och har fortsatt jaga.

Liknande lägen har det under årets jakt varit både i Dalarna och Gävleborgs län. Och enligt både länsstyrelsen och Jägareförbundet är det första gången något liknande händer.

Jägare tappar lusten

Planerna på hur många älgar som ska fällas tas fram av markägare och jägarrepresentanter, det fastställs därefter av länsstyrelsen. Men eftersom besluten från länsstyrelsen på flera platser nu inte efterlevts av skogsbolag menar Jägareförbundet att jägare tappar lusten att vara med och ta fram planer.

– Man tycker inte man vill lägga ner tiden och att det inte spelar roll eftersom det ändå kommer helt andra beslut inför jakten, säger Mikael Pulkkinen.

Länsstyrelsen i Örebro län har tillsammans med kollegorna i Dalarna och Gävleborg diskuterat frågan. Johanna Månsson Wikland säger att systemet riskerar att urholkas om länsstyrelsens beslut inte följs – oavsett om det är jägare eller markägare som går på en egen linje.

– Effekten blir att både jägare och markägare tappar tilltron till systemet och den samverkan som finns inför älgjakten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora Enso svarar nu på kritiken och menar att beslutet från länsstyrelsen kom för sent. Både länsstyrelsen och Stora Enso är överens om att området ska ha 7,5 älg per 1000 hektar men de båda parterna ser olika på hur man kommer fram till den siffran. Foto: Samuel Boström/SVT

Bolaget hänvisar till Naturvårdsverket som säger att beslut om älgskötselplan ska inkomma senast en månad före jaktstart.

Så svarade Stora Enso inför jakten

Inför att älgjakten i länet började svarade Stora Ensos presschef, Carl Norell, följande i ett mejl:

”Vi skickade in vår älgskötselplan till Länsstyrelsen den 15 juni men fick inte deras beslut förrän några dagar innan jaktstarten, dvs nästan 4 månader efter att vårt förslag skickats in. Enligt plan hade vi två veckor innan jaktstarten arrangerat vårt jaktledarmöte där vi, i avsaknad av besked från Länsstyrelsen, utgick från att vårt förslag gällde och informerade därefter. Beslut om älgskötselplan ska enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2011:7) inkomma senast en månad före jaktstarten. Med anledning av detta är vår tolkning att den tilldelning som presenterades på vårt jaktledarmöte bör kvarstå.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.