Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jägareförbundets klövviltsansvarige, Mikael Pulkkinen i klippet. Foto: TT/Mikael Fritzon

Jägareförbundet rasar mot Stora Enso inför älgjakten: ”En absurd historia”

Uppdaterad
Publicerad

Älgjakten i länet börjar på söndag. Och när det nu drar ihop sig har en konflikt mellan Jägareförbundet och skogsbolaget Stora Enso blossat upp. Detta efter att bolaget sagt att det kan fällas 100 älgar fler än vad länsstyrelsen har beslutat.

– Att man kan trotsa ett myndighetsbeslut i en sådan här fråga är otänkbart, säger Jägareförbundets klövviltsansvarige Mikael Pulkkinen.

Det handlar om älgskötselområdet Björnjägarn i trakterna runt Hällefors där Stora Enso har ordförandeskapet i den grupp som organiserar jakten på markerna.

I tisdags beslutade länsstyrelsen att 52 älgar får fällas i området, ett besked som Stora Enso menar kommit för sent. Bolaget står därför fast vid att 152 älgar kan fällas, vilket man tidigare informerat de upp mot 30 jaktlagen i området om.

Klimatkrisen

Kan vara brottsligt

Detta får Jägarförbundet att ilskna till, som menar att jägarna kan göras till brottslingar om de går på Stora Ensos avskjutningsplan.

– Här frångår man hela systemet och helt enkelt skiter i demokratiska beslut och myndighetsbeslut, säger Mikael Pulkkinen vid Jägareförbundet.

Är det olagligt om jägarna inte följer länsstyrelsens beslut?

– Det kan vi inte svara på, det finns ingen praxis, det här är unikt.

Jägare och skogsägare ofta olika åsikter älgbeståndet, skogsägare vill hålla nere stammen för att minska betesskadorna. Men det håller inte Pulkkinen med om.

– Vi har sänkt stammen i området sedan 2012, ändå stiger betesskadorna. Det finns inget samband, säger han.

Länsstyrelsen har svårt att påverka

Länsstyrelsen har också försökt få Stora Enso att ändra sig, men säger samtidigt att man inte kan göra mycket mer.

Enligt länsstyrelsens vilthandläggare kan man agera och upplösa älgskötselområdet först om det avviker från myndighetens plan år efter år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet