I klippet berättar kommunpolis Tomas Ammer bland annat om vilken nytta kamerorna på Järntorget och i Vivalla centrum gjort. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Fler bevakningskameror ska upp i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Inom ett halvår kommer fler områden i stan kamerabevakas av polisen som vill sätta upp kameror både i bostadsområden och i centrum.

– Vi ska göra det vi kan för att man inte ska bli utsatt för brott, säger Tomas Ammer, kommunpolis i Örebro.

Efter första januari nästa år kommer det bli enklare för polisen att sätta upp bevakningskameror, då träder en ny lag i kraft som innebär att det är myndigheten själv som fattar beslut i frågan. Ekonomi- och infrastrukturfrågor gör att det ändå tar ett tag innan de första nya kamerorna är på plats.

– Vi vill också förankra kamerabevakningen med boende i området. De ska också känna att kamerorna skapar trygghet, säger Tomas Ammer.

Öppen droghandel

De nya kamerorna ska sättas upp i centrum i olika bostadsområden, vilka vill Tomas Ammer inte berätta i nuläget.

– Där ska människor kunna vara och gå och handla och gå till skolan utan att komma i kontakt med personer som säljer droger.

Är öppen droghandel ett stort problem i bostadsområden i Örebro?

– Ja, i vissa områden.

Kamerorna en del i brottsförebyggande arbetet

I oktober sattes kameror upp i Vivalla centrum och i juni på Järntorget i Örebro. Polisen vill sätta upp fler kameror även i centrala stan, bland annat för att förebygga våldsbrott i samband med att krogarna stänger för natten.

– Vi tror på kamerabevakning, men det ska kompletteras med andra åtgärder som närvaro av polisen och andra aktörer, och att områdena är upplysta och trevliga att vara i, säger Tomas Ammer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.