Oro på LO – fler blir av med sjukpenningen efter 180 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjukskrivna personer som blir av med sin ersättning från Försäkringskassan efter 180 dagars sjukskrivning har ökat dramatiskt mellan 2014 och 2017.

Från 0,5 procent 2014 till 8,3 procent 2017. Så ser ökningen ut i Örebro län av andelen personer vars sjukpenning dragits in efter sjukdag 180, efter beslut av Försökringskassan. Det visar nya siffror från Inspektionen för socialförsäkringen.

Och ökningen av antalet utförsäkrade har märkts av, menar Landsorganisationen, som nu riktar kritik mot bland annat Försäkringskassan.

– Vi har fått starka reaktioner, och många av våra medlemmar är jättebekymrade, säger Per Lilja som är ordförande i LO-distriktet Örebro och Värmland.

Siffermål del av problemet

Han menar att det bland annat är de siffermål som regeringen satt upp för Försäkringskassan som gjort att myndigheten börjat göra mycket strängare bedömningar. Det handlar framför allt om det så kallade niodagarsmålet för sjukpenning – att Försäkringskassan år 2020 inte ska betala ut mer än nio dagar sjukpenning i snitt per person och år – som infördes i september 2015.

–  Det har varit en dramatisk ökning, utan tvekan, och det är därför vi är på det här. Det här måste tas tag i, säger Per Lilja.

Konsekvenserna förödande

Nu kan niodagarsmålet vara på väg bort i och med januariöverenskommelsen, vilket Per Lilja ser som positivt då konsekvenserna för de som faller mellan stolarna kan bli förödande.

– Det kan leda till att den drabbade står utan inkomst, eftersom man är för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande och därför inte ha rätt till a-kassa men för frisk för att ha rätt till sjukpenning, säger han och fortsätter:

– Nu hoppas vi att man ser över det här och att systemet kan mjukas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.