Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson svarar på LO:s kritik. Foto: Försäkringskassan

Försäkringskassan slår ifrån sig kritiken: ”Trygg och fungerande sjukförsäkring”

Uppdaterad
Publicerad

I ett pressmeddelande som Försäkringskassan skickade ut under onsdagen tillbakavisar myndigheten fackförbundet LO:s kritik.

– Vi har tidigare sett oförsvarbara skillnader i beviljande beroende på var i landet du har bott, säger Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson.

Det handlar alltså om att Försäkringskassans handläggare gjort olika bedömningar beroende på var i landet den sjuka personen bott.

– Nu ser vi minskade regionala skillnader och att en lägre andel av alla omprövningar och överklaganden leder till att våra beslut ändras, säger Maria Hemström Hemmingsson i pressmeddelandet.

Hon påpekar samtidigt att andelen avslag under pågående sjukfall i dag uppgår till 5,5 procent. Motsvarande siffra 2017 var 6,0 procent.

– Detta måste ses som en stark indikation på att vi är på rätt väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.