Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att följa med till området runt skjutfältet i Villingsberg. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fler drabbas av buller när försvaret satsar i Villingsberg

Uppdaterad
Publicerad

Betydligt med skjutande på övningsfältet i Villingsberg. Det väntas bli verklighet när det gamla artilleriregementet A9 i Kristinehamn återuppstår. Dessutom utökas det område som påverkas av buller och andra risker, enligt Försvarsmakten.

Enligt en kartskiss som skickats till Länsstyrelsen i Örebro på remiss blir det en nästan dubbelt så stor yta jämfört med tidigare.  Det innebär att fler boende i områdena intill skjutfältet kommer att påverkas av buller från övningarna.

Eftersom det nya område som påverkas blir så mycket större så påverkas också kommunernas möjligheter att planera för exempelvis nya bostäder. Fler plan- och bygglovsärenden från de kringliggande kommunerna kommer i framtiden att behöva skickas till Försvarsmakten för godkännande.

”Bullret kan ju bli problematiskt”

Karlskoga är en av de kommuner som påverkas mest. Kommunalrådet Tony Ring (M) säger att han i grunden är positiv till att försvaret nu återupptar artilleriövningarna i Villingsberg.

– Men just det här med bullret kan ju bli problematiskt om man tar upp några av de skjutplatser man använt tidigare. Då skulle några av de områden som vi har planlagda för bostadsbebyggelse påverkas, säger Tony Ring som själv är gammal artillerist.

Han tvivlar inte heller på att de boende kommer att märka av förändringen.

– Ja, de kommer att märka av ett ökat skjutande i och med att verksamheten kommer att fördubblas. Men om man går tillbaka 40 år så är det snarast så att man skjuter mindre idag. Så det beror på vilket perspektiv man har, menar Tony Ring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer