De nya elbussarna levereras av det holländska företaget Ebusco och ska börja trafikera Örebro i slutet av 2023. Foto: Svealandstrafiken

Fler elbussar beställda – ska rulla på Örebros gator

Publicerad

Svealandstrafiken har beställt 13 elbussar som är tänkta att rulla i Örebros stadstrafik från och med slutet av 2023. Det är utöver de som sedan tidigare beställts och är avsedda för snabbussystemet.

Bussarna är av samma modell som de 23 som tidigare upphandlats till BRT. Bussarna är batteridrivna, har lägre vikt än bussar med förbränningsmotor, vilket ska bidra till minskad energiförbrukning.

Det i kombination med längre livslängd ska enligt Svealandstrafiken innebära en ”relativt låg livscykelkostnad”.

– Bussarna har samma tekniska specifikation som de 18 meters ledbussar vi tidigare beställt. Däremot kommer dessa 13 bussar att färgsättas med den blå vågen. Att det blir fler elbussar från samma leverantör underlättar verkstadsarbetet och reservdelshanteringen, säger Geert Schaap, chef för Teknik och innovation i ett pressmeddelande.

Svealandstrafiken vill inte uppge hur mycket bussarna och den laddinfrastruktur som krävs kommer att kosta, och hänvisar till att informationen är sekretessbelagd på grund av konkurrensskäl.

”Våra incitament för att byta från biogas till el är vi vill höja energieffektiviteten, minska utsläpp samt bidra till en tystare och bättre innerstadsmiljö”, skriver Martina Lindblom Alanko som är hållbarhets- och inköpschef i ett mejl till SVT Nyheter Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.