Foto: TT

Gott betyg för terapi via nätet i Örebro

Publicerad

Allt fler länsbor får behandling för sin depression via internet, en form som visat sig vara framgångsrik i flera studier. Nu visar det sig också att just den behandling som ges i Örebro län står sig väl i jämförelse med andra regioner.

2017 startade Region Örebro län som en av de första i landet internetbaserad KBT-behandling för lättare och måttlig depression. Första året genomförde 164 personer behandlingen i länet, 2018 var det 199 personer.

Når ut till många

Att internetbehandlingen fungerar och är lika bra som ett fysiskt möte med psykolog har flera studier slagit fast. Men nu har regionen också fått ett kvitto på att behandlingen i Örebro fungerar på rätt sätt.

Fredrik Holländare är chef för utvecklingsenheten för psykoterapi och psykologisk behandling på Region Örebro län.

– Det nationella kvalitetsregistret som jämför internetbehandlingar visar att vi når ut över hela länet och att andelen patienter som blir hjälpta via internet är hög, säger Fredrik Holländare som är chef för utvecklingsenheten för psykoterapi och psykologisk behandling på Region Örebro län.

Vill ge många alternativ

Internetbehandling ska inte ses som en ersättning till KBT-terapi där man träffar en psykolog understryker han, utan som ett komplement. Och att en behandling finns att tillgå på internet betyder inte att det dyker upp ”nya” patienter.

– Vi tror att de patienter som kontaktar oss är de som behöver hjälp och stöd och hade kommit hit även om det inte hade funnits internetbehandling. Vad vi arbetar med är att ge många olika alternativ.

Metoden gör också att vården hinner att behandla fler och att tillgängligheten ökar: En behandlare kan ta emot fyra gånger så många patienter som med vanlig terapi.

89 procent av patienterna får dessutom vård inom 30 dagar.

Ny behandling på gång

Nu finns även planer på att starta internetbehandling mot paniksyndrom i Örebro län.

– Det finns redan i andra regioner och vi har planerat för det under en tid så förhoppningsvis ska det inte dröja länge innan vi kan dra igång.

  • Anmälan görs via 1177 – för det behövs mobilt Bank-ID
  • Där får du svara på en del frågor om dig själv och hur du mår
  • Efter cirka två veckor kommer du att bli kontaktad och får komma till en psykolog för bedömningssamtal
  • Psykologen avgör om behandlingen passar för dig
  • Behandlingen görs i flera steg och du kommer att ha kontakt med psykolog eller terapeut via internet under hela tiden
  • Att du anmäler dig betyder inte automatiskt att du får behandling

Källa: Region Örebro län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.